top of page

Rozvíjíme technickou gramotnost příští generace

Několik našich kolegů se ve svém volném čase věnuje výuce dětí. Jedním z nich je Tom, který v kurzu robotiky učí třídu dětí základní principy programovací logiky na stavebnici LEGO Mindstorms EV3.


Tento kroužek funguje pod záštitou veřejné organizace Dům dětí a mládeže Olomouc založené za účelem poskytování volnočasového vyžití, vzdělání i možnosti prezentace a porovnání výsledků jejich činnosti na přehlídkách a soutěžích.


Tomův kroužek “Lego Robotiky” můžeme všem dětem doporučit jako úvod do světa programování, stejně tak jako možnost učit se od někoho z oboru.


Stavebnice LEGO Mindstorms


Stavebnice je zajímavá tím, že její součástí je program s unikátním grafickým rozhraním ROBOLAB. To obsahuje bloky znázorňující základní úkony a objekty jako smyčku nebo proměnnou. Programovat ji lze sice i pomocí klasičtějších jazyků, ale uživateli jsou převážně děti, pro které je snazší pracovat se zjednodušeným rozhraním než s programovacím jazykem. Principy jsou však totožné.


Centrálním kusem stavebnice je programovatelná kostka, která obsahuje malý počítač osazený několika porty a displejem. Tato kostka je mozkem celého robota a pohání jej. Ostatní díly jsou převážně z řady Lego Technic, která umožňuje postavit vozidla a humanoidní i zcela neobvyklé roboty pomocí vzpěr, ozubených kol a mnoha dalších dílů. Stavebnice je používána při mnoha soutěžích v robotice.




O Projektu


Zapojení se do projektu nabízí zúčastněným kromě sebezdokonalení svých schopností také kompetitivní prostředí, ve kterém si mohou vyzkoušet své dovednosti jak jeden proti druhému, tak i proti dalším vrstevníkům v soutěžích, jež na kroužek navazují.




bottom of page