top of page

Naši vývojáři učí děti programovat v celosvětovém hnutí CoderDojo

Náš hlavní programátor, Michal, má plné ruce práce. Nebrání mu to však v účasti na projektu CoderDojo. Michal se programu věnuje ve svém volném čase, aby pomohl rozvinout technické myšlení dětí. Učí je tedy programovat, a předává tak zkušenosti a znalosti nabyté během mnoha let v oboru. Žáci by si jinak takové dovednosti museli osvojovat po dlouhou dobu.



CoderDojo je celosvětový program. Jeho hlavním cílem je přivést všechny ve věku od 7 do 17 let do světa programování a propojit je se zkušenějšími programátory. Proto je také CoderDojo zdarma pro každého v tomto věku. Úspěšní “nindžové”, jak jsou studenti v programu označováni, se postupně začnou účastnit soutěží a časem by se z nich mohli stát i lektoři.


Michal má dlouholeté zkušenosti se širokou škálou programovacích disciplín. Je tak schopen poskytnout radu a pomoc v rozličných situacích. Právě široká škála témat je pro CoderDojo typická. Součástí osnov není pouze programování, ale i například animace v aplikaci Scratch, bezplatném nástroji cíleném na učení dětí. Dále jsou lekce soustředěny na značkovací jazyky HTML a CSS. Ty jsou v dnešní době základem pro vytváření webu.


Nakonec zmíníme programovatelnou kostku micro:bit. Tento drobný počítač nabízí možnost ovládat displej, využívat tlačítka a mnoho dalších funkcí. K programování slouží aplikace pro jazyky javascript a python. V první z nich lze využít zjednodušeného grafického rozhraní, což usnadňuje práci dětem nebo začátečníkům. Druhá zmíněná aplikace obsahuje předpřipravené soubory a snipety. Nabízí tak pomocnou ruku všem, kteří chtějí začít s programováním. Takto je možné studentům snadno představit cykly, funkce a další typické prvky programování, které jsou jinak pro začátečníky obtížné k pochopení.


V prostorech Vědecké knihovny v Olomouci bude CoderDojo, které sdružuje studenty ze vzdálenosti až 30 km od místa konání, probíhat čtyřikrát v měsíci.


CoderDojo

Baví tě kódování? Jsi ostřílený odborník, nebo počítače teprve oťukáváš? Pak jsi tu správně. Europoslanec Luděk Niedermayer přivedl do Česka celosvětové hnutí bezplatných klubů programování, tzv. CoderDojo. Cílem je propojit lidi, kteří už programovat umí, s těmi, kteří se to teprve naučit chtějí. A to nejen v České republice, ale po celém světě.


Lekce jsou pro mladé lidi vždy zdarma a fungují na základě dobrovolnické práce tzv. šampionů, kteří zabezpečují organizaci (včetně oslovení uchazečů), a mentorů, kteří mají technické schopnosti a učí děti programovat. Svůj CoderDojo klub si může založit úplně každý.

bottom of page